Grilování má svoje kouzlo i na podzim. Právě teď totiž můžete připravovat lahodné pokrmy ze sezónních surovin a nemusíte čekat na večer. Rozpálený gril vás příjemně zahřeje a vytvoří dokonalou atmosféru na každé zahradě i terase. Co si na něm připravit? V tomto ročním období skvěle chutnají dýně, cukety nebo fíky, ale třeba i kachní prsíčka.
Grilovaná dýně - marinovaná nebo kořeněná
Dýni nemusíte používat jen do polévky nebo koláče, výborně se hodí i na gril. Stačí ji nakrájet na kousky, zakápnout olejem, osolit a opepřit. Slupku určitě loupat nemusíte. Ještě lepší chuti pak dosáhnete díky rozmarýnu nebo tymiánu. A pokud máte více času, ideální je nejprve dýni marinovat.
Zkuste například česnekovo-medovou marinádu, do které proužky dýně vložíte přes noc.
Budete potřebovat:
Postup:
|
Čerstvé fíky na grilu
Možná vám připadá, že jde o příliš exotickou surovinu. Pěstují se ale i na jihu Slovenska a právě na konci září a na začátku října je jejich sezóna. Fíky tedy v tuto dobu koupíte v každém větším supermarketu. Jsou sice dražší, ale určitě stojí za vyzkoušení. Jen byste je měli zpracovávat nejpozději do dvou dnů po nákupu.
A pozor, nepleťte si čerstvé fíky se sušenými, které se na pultech obchodů objevují před Vánoci. Tyto jsou mnohem chutnější a můžete je znát třeba z dortů a dezertů, často se totiž používají na ozdobu.
Budete potřebovat:
Postup:
|
Cuketa s česnekem a bílým vínem
Velmi vděčná je i grilovaná cuketa. Pokud ji nemáte na zahrádce, tak stačí zajít do nejbližšího supermarketu. V sezóně stojí doslova pár korun a navíc obsahuje jen minimum kalorií.
Budete potřebovat:
Postup:
|
Grilovaná kachní prsa
Zkuste tentokrát vyměnit kuře za kachnu, která bude skvěle chutnat třeba se švestkovou omáčkou nebo cibulovou marmeládou.
Na omáčku budete potřebovat:
- 300 g švestkových povidel
- 1 dcl červeného vína
- 4 cl slivovice,
- špetku skořice
- sůl
- případně chilli
Postup:
- Povidla dejte do misky, přidejte slivovici, skořici a důkladně promícháme. Potom směs osolte, podle chuti přidejte chilli a znovu promíchejte.
- Do ochucené omáčky ještě nalijte podle potřeby červené víno. Na lehké zředění konzistence zpravidla stačí 1 dcl.
Potom můžete začít připravovat kachní prsa. Kůži nařízněte ostrým nožem na mřížku a položte na gril. Nejdřív je nechte kůží nahoru a grilujte asi 4 minuty. Potom je otočte, okořeňte a grilujte další 4 minuty. Pokud chcete prsa na medium, bude to akorát, jinak je nechte na grilu ještě 2 minuty z každé strany. Nechte lehce odležet, nakrájejte na plátky a můžete podávat